A lengyelek által (és általunk is) kedvelt leves receptje:

 

Kb. 3 literhez:

  • 3-4 sárgarépa 
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1/4 zellergumó
  • kevés hús (lehet csirke, stb., nem kell bennehagyni, épp ezért húsleveskocka is jó)
  • 4-5 uborka (itt van erre külön ubi, otthon leginkább kovászos ubi és nagyobb, puha ecetes ubi keverékéből lehetne megcsinálni)- nagylyukú reszelőn reszelve vagy finomra vágva
  • víz
  • só, bors
  • tejfölös habarás
  • 3-4 krumpli kockára vágva

A zöldségeket felaprítjuk és a vízzel, sóval, borssal, valamint a leveskockával vagy hússal feltesszük főni. Mikor puhulni kezd, beletesszük a kisebb kockásra vágott krumplit és puhára főzzük. Ezután a reszelt uborkát és kevés levét adunk hozzá és összeforraljuk. Ha hússal készült, azt kivesszük, fel lehet használni más ételhez. Behabarjuk és lehet tálalni.