2009.12.23

2009.12.23. 22:04

Egy kis szünet után újra úgy gondoltuk, hogy töltögetünk egy kicsit a blogon. Az ok, hogy nem írogattunk, az az volt, hogy az idő előrehaladtával, egyre macerásabbá vált az autót üzemi hőmérsékletre hozni, amivel be tudtunk állni valamelyik gyorsétkezde parkolójába, hogy internetet "lopjunk". Miután mégis elmentünk egy parkolóba és elkezdtünk internetezni, a kilihegett pára pillanatokon belül ráfagyott az ablakra és fél óra internetezés után kezdhettük újra lekaparni a jeget az ablakról. (És a tök feleslegesen, álló helyzetben kipufogtatott benzinmennyiségről még nem is beszéltem!) Így egy idő után csak a legfontosabb dolgokra kezdtük használni a netet, mint pl papírok intézése, tanulás, stb...

 

Sokszor szokta Eszter is mondogatni, hogy "azért mennyivel kényelmesebb, hogy van internetünk!" Hát igen. Újra megtanultunk örülni néhány, otthon már alapnak vett dolognak :)

Amúgy az időre mostmár nem panaszkodom. Ide is megérkezett a tél. (A fenti kép a hálószobából lett fényképezve pár napja, de azóta is kisebb-nagyobb intenzitással esik.) A hőmérséklet is olyan igazán "svédesre" változott. A hétvégén pl. Göteborgba mentünk az IKEA-ba és amikor elindultunk még csak -12 fok volt, de ahogy kiértünk a városból, az autó hőmérője szerint leesett a hőmérséklet -15, -16 fokra. Félelmetes volt látni, ahogy menetközben, működő légkondi mellett elkezdett befagyni az ablak. Volt rész, ahol alig lehetett kilátni, az út mentén pedig láttunk autókat, akik félreálltak és úgy kaparták a jeget a saját kocsijukról. Ahogy megérkeztünk Göteborga, a hátsó ajtókat nem is bírtuk kinyitni, annyira befagytak. Ilyennel még nem találkoztunk idáig.

Egy ismerősünk pedig úgy járt, hogy reggel kiállt a garázsból az autóval, elment dolgozni, ahol kénytelen volt az utcán parkolni. Munka után már csak a csomagtartón keresztűl tudott bemászni az autóba, mert nála az összes ajtó befagyott úgy, hogy minden olvasztgatós kísérlet ellenére sem tudta őket kinyitni.

És ami nagyon jó, hogy egyáltalán nem állt meg a közlekedés a városban. Még a legfélreesőbb utak is le voltak tisztítva reggel 6 órára, beleértve az erdei kerékpár utakat is, amiket pl reggel használunk, hogy begyalogoljunk a kórházba.

 

Igen, természetesen a kerékpárút, ami keresztűl megy egy erdőn ki van világítva, rendszeresen takarítják hókotrók és nem sózzák, hanem valamilyen apró kavicsokkal szórják fel, hogy ne csússzon. (Reggel készült a kép.)

Ezt csak a boltból hazafelejövet készítettem. Itt is látszik, hogy a hó úgy tünik errefelé nem probléma.

 Amúgy tényleg igaz volt, hogy a november a "legcsúnyább" időszak ezen a részen. Szinte egyáltalán nem láttuk a napot egész hónapban. (Eszter talán 2x, én meg csak 1x, mert az egyik délután ledőltem szundítani pár percet és közben volt az ominózus pillanat.) Azóta viszont ha befelhősödik az ég, akkor havazik, ha nem akkor pedig süt a nap, este lehet látni a csillagokat, reggel pedig lehet kaparni a jeget, mert olyankor biztos, hogy minden ajtó befagyott az autón (ha véletlenül használni szeretnénk.)

 

Így néz ki az autónk reggel, ha este csillagokat látunk az égen. A magas páratartalom miatt nem csak a külső, hanem az ablak belső része is vastagon jeges! 

 

Dehát a svédek erre csak azt szokták mondani, hogy: "Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder.", azaz, "nincsen rossz idő, csak rossz ruházat". Nekünk is le sikerült tesztelnünk az otthon vásárolt termékeket és egészen jól bírják a strapát! A leghidegebb időben is el tudunk és el is szoktunk menni sétálgatni. Mondjuk "majd ki szokott csattanni az arcunk" egy-egy ilyen séta után, de fázni nem fázunk!

Most, amikor írtam ezt a blogot is végig esett a hó, azt hiszem, mostmár biztosan fehér karácsonyunk lesz:)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepeslapokskandinaviabol.blog.hu/api/trackback/id/tr51619189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása