A lakás

2009.11.18. 12:15

Körbejártam egy picit a lakást. Képeket it tudjátok megnézni. Nagyon-nagyon fantasztikus helyen lakunk. Eszternek 3 perc busszal a kórház, ½ óra lenne gyalog egy erdős részen keresztül, azonban munka előtt és után már annyira sötét van, hogy más lehetőségek után kellett néznünk. A város centrum kb 45 percnyire van gyalog (már le sikerült tesztelnem) és gyönyörű helyeken visz keresztűl az út. (Majd erről is teszek fel képeket a héten, csak vártam volna egy olyan pillanatra, amikor süt a nap, de ez errefele ritka kincsnek számít.)

A környéket nem tudnám jobban jellemezni annál, hogy 1,5 hét alatt már 2x láttam őzeket az utcánkban, lábnyomokat a virágoskertekben pedig rendszeresen. Sőt, meséltek egy olyan történetet is, hogy egyszer egy jávorszarvas is betévedt az utcákra, bekajált a fákról lehullott rothadó almával, amitől berugott és elkezdett vandálkodni. Egy vadásznak kellett lelelőnie szegényt. Szóval nagyon közel érezzük magunkat  a természethez.

Viszont a hiedelmekkel ellentétben és legnagyobb meglepetésünkre nem a hideggel van a legnagyobb bajunk itt, Svédországban, november közepén. Pont ellenkezőleg! A meleggel. Egyfelől átlag feletti a kinti hőmérséklet is 100C körül van nappal, azonban annyira jól szigeteltek a lakások, hogy a fűtésrendszer a lehető legkiseb fokozatra van beállítva, mégis melegünk van.  Érdekessége ezeknek a lakásoknak, hogy egy 90-es években meghozott szabálynak köszönhetően, fűtés nélkűl is több napig min. 150C-os hőmérsékletet kell tartania a legnagyobb hidegben is. (Ezt egy helyi ismerősünk ki is tudta próbálni, mert elromlott a kazánjuk és tényleg működött. Persze nem kellemes a 15 fok, de ha odakint -15 van, akkor ez életet menthet. )

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepeslapokskandinaviabol.blog.hu/api/trackback/id/tr481534039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása