Lengyel uborkaleves

2009.07.26. 21:05

 A lengyelek által (és általunk is) kedvelt leves receptje:

 

Kb. 3 literhez:

  • 3-4 sárgarépa 
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1/4 zellergumó
  • kevés hús (lehet csirke, stb., nem kell bennehagyni, épp ezért húsleveskocka is jó)
  • 4-5 uborka (itt van erre külön ubi, otthon leginkább kovászos ubi és nagyobb, puha ecetes ubi keverékéből lehetne megcsinálni)- nagylyukú reszelőn reszelve vagy finomra vágva
  • víz
  • só, bors
  • tejfölös habarás
  • 3-4 krumpli kockára vágva

A zöldségeket felaprítjuk és a vízzel, sóval, borssal, valamint a leveskockával vagy hússal feltesszük főni. Mikor puhulni kezd, beletesszük a kisebb kockásra vágott krumplit és puhára főzzük. Ezután a reszelt uborkát és kevés levét adunk hozzá és összeforraljuk. Ha hússal készült, azt kivesszük, fel lehet használni más ételhez. Behabarjuk és lehet tálalni.

 

Varsó - 1. kirándulásunk

2009.07.25. 19:27

Végre ki sikerült mozdulnunk "otthonról". Nem nagy elvárással indultunk neki, úgy gondoltuk, hogy negatívan kicsi eséllyel fogunk csalatkozni, hiszen még maguk a lengyelek sem a város szépségét hangsúlyozzák ki, amikor a város előnyeiről mesélnek nekünk. Egy hölgy, aki bevitt minket a repülőtérről a szállásunkhoz a következőt mondta: "Tudjátok ez egy érdekes város. Itt mindent leromboltak a II. világháború alatt, őő szóval olyan mulatságos város."

Hát így indultunk neki. Amit pedig kaptunk: gyönyörű óváros, és nagyon szép parkok. Valószínűleg itt több eső esik (mióta itt vagyunk minden nap) és nagyon üdezöld színe van mindennek. Nagyon szépek, szemétnélküliek és gondozottak a parkok.

 Kattintsatok ide a képekért

Szóval itt lakunk vagy 3 hónapig:


Nagyobb térképre váltás

Nagyon a város szélén van a lakásunk, viszont közel, kb 5 percre az okató helységtől. Nagyon érdekes, hogy a lakások félig befejezetlennek tünnek első ránézésre, viszont a körülöttük levő kis zöld helyekre  nagyon odafigyelnek. Rendszeresen karbantartják a parkokat, vágják a füvet, öntözik a virágokat, és nagyon tiszták az utcák. Nem is megyek bele magyarországi hasonlatokba. Viszont ezekkel az épületekkel nagyon elrontották a látványt. Dehát itt csak ideiglenesen fogunk lakni.

A lakásunk belülről elég szegényesen van berendezve, de azért mindenünk megvan, amire szükségünk lehet. Olyan 75-80 m2-esnek tippelem. Akkora, hogy nagyjából csak a felét használjuk. Mivel az időjárás idáig elég rossz volt délután, amikor ki lehetett volna mozdulni, külső képeket majd máskor teszek fel.

Az irodám: 

 

És a város, amit napközben látok az ablakomból:

 

Nappali:

 

Konyha:

 

És a "látvány" a konyhából:

 

 

 

Az indulás előtti utolsó pillanatok.

 

 

Megígértem, hogy lefényképezem a Tátrát felülről. Valahol itt kezdődött.

 

 

Ez már Lengyelország fölött van Egy pillanatra kikerültünk a felhők közül 

 

süti beállítások módosítása