Koncert

2009.08.24. 19:09

Most kimaradt egy kis időszak, mert nem is történt velünk semmi érdemleges. Tanulgatunk. A "pánik" oka, hogy Eszterék minden héten legalább 1x írnak valamilyen tesztet, aminek az eredményét megosztják a leendő munkavállalókkal is, valamint Svédországból jönni fog egy-egy küldöttség, mindenkihez abból a tartományból, ahol dolgozni fog és megpróbálnak kedélyesen elbeszélgetni a leendő alkalmazottakkal. (Eszter esetében Västra Götalands-ból fog érkezni 2-3 ember) Nem titkolt szándék, hogy felmérjék a svéd-tudás szintet, valamint, hogy a közvetítő cég hogyan költi el azt a szép kis összeget, amit a svéd állam fizet a Paragonának azért, hogy megtanuljon Eszter svédül.

Elsőnek Kirunából fog érkezni egy delegeció Eszter egy lengyel osztálytársához 11-én. Oda fogorvost kerestek. Érdemes rákeresni a google maps-en, hogy Kiruna hol található...

Úgyhogy, most hétvégén is csak egy kis kiruccanásra volt időnk. A nyár folyamán minden vasárnap Chopin koncert szokott lenni a Lazienki parkban, úgyhogy gondoltuk megnézzük. Ahogy ebben a parkban előadott koncerten "illik", szépen végigterültünk a puha fűben, az arcunkat sütötte a nap és élveztük a zenét, ahogy sokan még körülöttünk. Nagyon pihentető és nagyon kellemes volt. Ezentúl komolyzenei koncertre csak így megyek :)

Ja és a gyerekek. Teljes családok nézték/hallgatták meg a koncertet és egyik gyerek sem rohangált, meg hangoskodott. Az első felsírás a 45. percben történt meg, mert az egyik kislány elvesztette az édesanyját és megijedt. Nem is értettem, hogy hogy bírták ezt ki.

 

 

Chopin szobor tövében állították fel a pódiumot.

 

És a közönség. Ez a 12:00 órai koncert volt, az estin kb 2x ennyien voltak. Eszter rajta van a képen! Megtaláljátok?

 

Segítség

 

 

 

Wilanow

2009.08.10. 23:01

 

Újabb vasárnap, újabb park: Wilanow. 

Ez a lakóhelyünktől kb. 10-15 perc séta távolságra helyezkedik el. A 17. században építették a király "vidéki rezidenciájaként". Innen is lehet látni, hogy mennyit változott a város az elmúlt időben. Ami annak idején vidék volt, most  - ha nem is a belvárost jelenti - annak szerves része.

Idáig nem is írtuk le, hogy egy csomó pozitív tulajdonsága mellett még az is jó Varsóban, hogy a múzeumok többsége a hét valamelyik napján ingyenes. Ezt a villát vasárnap lehet megnézni, igaz érdemes reggel elindulni, mert a turisták nagyon szeretik az ingyenes dolgokat és nagyon sokan szoktak lenni, belépőjegyet pedig ilyenkor csak korlátozott számban osztogatnak.

Nagyon érdekes a városnak az a kettőssége, hogy a lakótelep mellett hirtelen egy kastély található. Amikor a parkban sétálgatunk, teljesen el lehet feledkezni a külvilágról, olyan mintha visszautaztunk volna vagy 3-400 évet az időben, majd kilépünk a kapun, megátjuk a lakótelepek épületeit és gyorsan eszünkbe jut, hogy menni kell haza tanulni :(

De ezt akkor is érdemes volt megnézni :)

Lengyel ízek

2009.08.08. 23:22

Mai napra egy hagymányos lengyel éttermet terveztünk be. Úgy gondoltuk, hogy megkönnyítjük a takarítónénik munkáját és nem lábatlankodunk itthon, addig amíg ők dolgoznak :)

Eszter egyik lengyel tanulótársa ajánlotta nekünk ezt az éttermet. A hangulat, a felszolgálás, az ízek pazarok voltak. Ha az óvárosnál azt írtam, hogy a képek nem adják vissza a hangulatot, akkor ez itt halmozottan érvényes. (A zakopanei kedvenc éttermemmel vetekszik.) 

Másik pozitívuma, hogy nagyon gyermekbarát étterem volt, hintákkal, játékokkal is fel volt szerelve, hogy az ételre várakozó türelmetlenebb gyerekeket is le tudják foglalni.

Képek

Az egyik érdekesség egy vastányéron felszolgált almás, hagymás rántott máj volt. A vastányérból még a felszolgálás utáni 20. percben is forrón tudtam szedni magamnak. De nagyon ízlett a káposztás - gombás pirog is. Ráadásul a mennyiség is bődületesen nagy volt. (Itt elég aranyosan nagymama és nagypapa mennyiségnek hívták a fél és egész adagokat) Alig bírtuk  utánuk letuszkolni az almás lepényt vanília fagyival, meg az almás-banános palcsintát.

Szóval miután jól degeszre tömtük magunkat, szépen haza -metróztunk, -buszoztunk, majd gyalogoltunk, ahol megpihentünk a nehéz nap után.

Éppen beszélgettünk róla, hogy egyre jobban tetszik nekünk Varsó :)

 

 

Lazienki Krolewskie

2009.08.01. 22:21

Nagyon érdekes város Varsó. A térképen kinéztünk magunknak hétvégi programként egy parkot, hogy inkább majd a zöldben tanulunk - és egy fantasztikus gyöngyszemre bukkantunk. A neve: Lazienki Krolewskie. (Ha ezt beírjátok a google-be rengeteg oldalt találtok majd rengeteg gyönyörű képpel.)

A megközelíthetősége szörnyű. A buszunk hatalmas dugóba keveredett, csupa szürke lakóépületek között kóvályogtunk, mire elértük a célunkat. Láttam a térképen, hogy nagy a park, de nem számítottunk semmi különösre, az interneten sem néztünk utána semminek, így hatalmas meglepetés fogadott bennünket a park nagyságával, gondozottságával, és egyáltalán a hangulatával.(Mellesleg a belépés ingyenes, az emberek mégis nagyon vigyáznak rá.) Ez megint egy olyan hely, amiről nem tudtam és így utólag nagyon sajnáltam volna, ha kimarad az életemből.

A hely az 1700-as években épült a királyi család fürdőparkjaként. Hatalmas és mindent kielégítő pompát varázsoltak ide. Mint mindent ezt is felégették a németek a II. világháborúban, viszont itt nem végeztek olyan "jó" munkát, így elég sokminden megmaradt az utókornak.

 

A park térképe:
Még több képért klikkeljetek ide.

 

süti beállítások módosítása